misja

Nasze działania

Dzięki wiedzy możemy żyć lepiej. Dlatego chcemy upowszechniać ją i uczyć, jak jej używać.

Kiedy omawiamy zagadnienia matematyczne, na przykład z funkcji, ciągów – to zastanawiamy się, jakie elementy otaczającej nas rzeczywistości mogą opisać, czy mogą się do czegoś przydać, czy istnieją między nimi jakieś związki.

Kiedy rozmawiamy o najnowszych odkryciach dotyczących społecznego funkcjonowania człowieka, sposobu w jaki działa ludzki układ nerwowy – patrzymy, jakie ma to dla nas znaczenie, w jaki sposób możemy dzięki tej wiedzy polepszyć nasze codzienne działania.

Kiedy pochylamy się nad językiem: poezją, prozą i tekstem gazety, sprawdzamy jak do nas mówi, jakie skutki wywołuje.

Ćwiczymy się w krytycznym i logicznym myśleniu. Dajemy sobie przestrzeń do działań praktycznych i twórczych – poszukiwań i sprawdzania, czy i jak działa to, czego się uczymy.

Tworzymy i ulepszamy. Obserwujemy siebie samych, obserwujemy otaczający nas świat i projektujemy coraz lepsze rozwiązania. Miernikiem jest poziom szczęścia i skuteczności, jaki dzięki nim osiągamy: wszyscy działający w i z fundacją.

Więcej o nas…

o nas

Witaj, świecie!

Tym pozdrowieniem i my się witamy. Jest środek nocy, pierwszej nocy wiosennej 2020 – piszę po raz pierwszy na stronie naszej Fundacji. Radość miesza się z ogromnym zmęczeniem.

Jedno jest pewne: weszłyśmy na właściwą drogę.

Beata, matematyczka z wyboru, praktyczka i fascynatka analizy matematycznej, statystyki. Uwielbia uczyć, choć na co dzień zajmuje się złożonymi modelami finansowymi. Uczy wyśmienicie – pewnie Beatę poznacie jako pierwszą na naszych webinarach maturalnych i nauki szybkiego liczenia.

Katarzyna, prawniczka. Propagatorka kultury mediacji i porozumienia bez przemocy. Współtwórczyni Łódzkiego Forum Mediacji. Moderatorka pracy metodą myślenia projektowego (DT – design thinking) czyli zespołowego tworzenia produktów, towarów i usług po wysłuchaniu i wsłuchaniu się w potrzeby ludzi. Marzy o tym, by prawo w Polsce było dla ludzi. Chce je tworzyć metodą DT.

I ja, Anka. Też lubię i coraz lepiej potrafię pracować tą metodą. Uważam, że nadaje się do pracy twórczej i wytwórczej w grupie. Jestem mediatorem. Z wykształcenia polonistką – teoretykiem literatury i kognitywistką. Interesuje mnie język i to, jak to możliwe, że rozumiemy się nawzajem oraz jak tworzymy znaczenia (na poziomie języka oraz ciała). Lubię metafory. Lubię też proste i precyzyjne wyrażanie się. Rzadko da się to połączyć łatwo. Ważne, że się da. Fascynują mnie nowe technologie.